Vin en Ik Gingen Onze Katten Schilderen

Image for post
Image for post
Hahaha (also er zit pastelkrijt in mijn haar)

Luister.

Ik snap dat dit gisteren enige consternatie opleverde op het Internet, dus mogelijk is enige uitleg op zijn plaats:

Samen creatieve dingen doen is leuk.

Einde.

…Nou vooruit, iets meer uitleg.

Flashback naar een paar weken geleden

Normaal gesproken hebben Vin en ik redelijk A-game gaande wat betreft verjaardagen. We gaan een hapje eten, we regelen leuke cadeautjes en we zorgen dat de ander een (makkelijk) topleven heeft op zijn of haar verjaardag.

Dit jaar had ik het van te voren ook nèt iets te druk om mijn A-game in te zetten, maar lag ik ook nog eens in Vins verjaardagsweek onder drie dekens te ijlen in bed. Ik was nog niet eens in staat om bol.com af te struinen en ik wilde wel iets geïnspireerders geven dan dat.

Gelukkig was ik het weekend daarna weer redelijk bij de mensen, en toen kwam het tot me: Ik wilde met Vin onze katten gaan schilderen.

Vin heeft vorig jaar een tekencursus gedaan en vind dat heel leuk, en ik ben…goed in andere dingen, maar wel een enthousiaste amateur op veel creatieve gebieden.

Dus ik een beetje neuzen op het Interwebz en na wat vergelijkend warenonderzoek kwam ik uit bij Ria Kooistra die verschillende workshops geeft, waaronder: SCHILDER JE HUISDIER.

Blijer maak je mij niet hoor.

Helemaal leuk, Ria had nog twee plekken voor de workshop op 27 oktober en het was geregeld. Als ik twee foto’s wilde sturen van ‘de dames’ (zoals wij ze thuis noemen) dan kon Ria ze van te voren met wat lijnen op papier zetten zodat wij ermee aan de slag konden. In het mailcontact was Ria sowieso gelijk heel aardig en meedenkend: Ze stelde voor dat we met pastel zouden gaan werken en dat was zeer geslaagd.

Een week later

Om toch nog een beetje een verjaardagsfeestje te vieren nam ik Vin mee naar Wicked Wines in Den Haag, waar we niet alleen superlekker eten maar ook een van mijn favoriete wijnen (Fat Baron!) kregen en onthulde ik mijn verjaardagscadeautje.

Het was even stil. Dat is toch altijd even een spannende seconde want ik snap ook wel dat het misschien niet het eerste is waar je denkt als verjaardagscadeau.

“Omg, wat fantastisch.”

Ik schoot in de lach. “Ja toch?!”

“Ja, dat wordt sowieso top.”

Flash forward naar gisteren

Mogelijk hebben jullie het op mijn Instagram gezien, maar WAT EEN FEESSIE.

We moesten er even voor rijden (1,5 uur maar goed, vanuit Den Haag was het wel pretty much alleen maar rechtdoor) maar wat een topdag.

We werden gastvrij ontvangen, Ria’s man Maarten maakte een fantastische lunch* en we zijn heel de dag een beetje met pan-pastel, krijtpastel en pastelpotloden in de weer geweest.

Dat is bij tijden wat stressvol (ik dacht halverwege echt “OH MY GOD I AM FUCKING IT UP) maar vooral heel leuk en na een tijdje krijten en blenden wordt je dus best wel zen. Bovendien keten Vin en ik altijd een beetje met elkaar als we iets doen, dus de onstuimige theatrale kunstenaarsgrappen waren niet van de lucht.

Pastel is ook heel ‘forgiving’ waardoor je (wel met wat coaching van Ria) veel kan herstellen en nog kan veranderen als het nodig is.

Vin is beter in tekenen dan ik, maar Kyra de Golden Tabbby Britse Korthaar tuttebel die ze is een stuk moeilijker dan mijn zwart witte vuilnisbak — al was dat ook lastiger dan je misschien zou denken.

Ik moest namelijk een stuk grijs maken (als onderlaag, dat is een ding bij pastel) en daar ging ik volledig van in de paniekstand want ZE IS TOCH WIT, maar achteraf snap ik waarom (want schaduw en kleurverschil enzo).

Image for post
Image for post

Goed. Wij hebben dus een topmiddag gehad.

Ik zeg: Ga lekker naar Doetinchem om je huisdier te schilderen** want LEUK, en leuk (en hilarisch) voor in huis.

*Knoflooksoep met rozemarijnstengels, quiche met spinazie en kaas, een pulled chicken pie. Ik had ook gewoon de hele middag kunnen bunkeren maar dan was Bejons niet afgekomen.

**Alle dieren kunnen! Er hingen ook hele leuke hondjes in Ria’s atelier.

Written by

Writer & Self help junkie (32) with two books (2018, 2020) in Dutch bookstores. Personal stories (Dutch) and miscellaneous other articles (English).

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store