Uitgeschreven Praatje Van Toen Ik Een Levend Buzzfeed Artikel Was Bij Het Green Cafe Van De Hogeschool Utrecht

Catchy titeltje wel

Image for post
Image for post

Ik heb vorige week tijdens een borrel over stress, overspanning en burnouts gesproken. Toen ik mijn factuur stuurde (want ik ben een commercieel ingesteld opdondertje & zuig iedereen het liefst helemaal leeg, zeker de duurzame initiatieven) vroeg degene die me had uitgenodigd of ik een blogpost had die toepasselijk was. Die had ik toen nog niet, maar ik had mijn praatje wel uitgeschreven. Met een beetje schaven werd dat dit artikel. De vier tips die ik gaf tijdens de borrel, waarvan tip vier je mogelijk zal verbazen!

Introductie

Voor degenen die er niet waren: Ik ben Lianne, 29, en ik ben gevraagd om te praten over het onderwerp: Stress, Overspanning en Burnout. Ik ben in het dagelijks leven studentendecaan, en ik heb een website die de The Self Help Hipster.com heet en daar schrijf ik over alles wat met zelfhulp te maken heeft: boeken reviews, mindfulness, productiviteit, tijdsmanagement. Ik vind het beste uit jezelf halen leuk maar ook mental health issues megabelangrijk. Ik ben op dit moment bezig aan een boek en ik doe the Self Help Hipster Podcast met mijn geweldige cohost Andrew Chin. Oh, en ik ben Creatief Schrijven docent voor het NTI. Ook leuk. Kom meedoen, dan maak ik je helemaal kapot met feedback (grapje).

De reden dat ik dat allemaal opnoem is niet om op te scheppen maar om aan te geven dat ik ervoor kies om allerlei verschillende dingen te doen.

Er zijn twee dingen die ik móet doen in Het Leven: geld verdienen zodat ik niet in een doos hoef te wonen, en een goed, vriendelijk mens zijn in de wereld. Al die andere dingen die ik doe, al die titeltjes en Internet dingetjes? Dat zijn allemaal keuzes. En als ik het niet meer wil doen, stop ik er morgen mee, en dan draait de wereld ook gewoon verder.

Maar. Er was een tijd dat ik al deze dingen wel als moeten ervaarde. En dat is eigenlijk ook waar dit verhaal over gaat. Ik hoor namelijk bij de elite groep van mensen die al voor hun 30e overspannen zijn geweest. Woohoo.

Misschien hoor jij daar ook wel bij. Of ga je daar nog bij horen.

En hoewel ik je tips ga geven is er niks dat ik kan zeggen dat voorkomt dat jij alsnog lekker een overspanning of burnout infietst. Als je namelijk al daarop afstevent is het verdomd moeilijk om dit zelf zodanig in te zien dat je het kunt afwenden. Je zit namelijk zo vast in je eigen denken en je eigen routines van ‘doormoeten’ en ‘het valt wel mee, straks is het rustiger/beter/behapbaarder’ dat je pas stopt als je niet meer kunt. Dit geldt niet voor iedereen, maar wel voor de meerderheid. Dit gold ook voor mij.

Toen ik overspannen werd verklaard in juni 2016 zeiden mijn vriendinnen: “Dat dit ging gebeuren wisten wij in januari al.”

Ik boos natuurlijk. “Waarom hebben jullie dan niks gezegd?!”

“Dat hebben we wel gedaan, maar jij luisterde niet.”

“…Oh.”

Tips om de overspanning of burnout te voorkomen heb ik dus niet. Wat ik wél heb, zijn tips om beter om te gaan met de stress die bij het studeren, leven, werken hoort. Want stress is op zich niet verkeerd. Het zorgt ervoor dat je op tijd je verslagen inlevert, je huis opruimt voordat je bezoek krijgt en wegspringt voor een aankomende auto. Maar veel stress voor een langere periode is het voorland van de grotere problemen zoals overspanning en burnouts.

Dus! 4 Tips!

  1. Overzicht

Dit is misschien een beetje een Captain Obvious Tip, maar net als ‘genoeg water drinken’, ‘de mayo terugzetten in de koelkast’ en ‘niet schelden op de politie’ is het zo voor de hang liggend dat het toch regelmatig wordt vergeten.

In mijn ervaring raken studenten soms zo van de leg van het idee dat ze geen tijd hebben en ZOVEEL moeten doen dat ze vergeten écht eens even te kijken naar wát ze nou allemaal moeten doen. En wat dan gewoon echt heel erg helpt is overzicht creëren. Opschrijven wat je nou allemaal moet doen, en voor wanneer, kan heel verhelderend werken. Dan gebeuren er twee belangrijke dingen.

Allereerst wordt je rustiger, want je hebt voor jezelf op papier wat het allemaal is. Ten tweede vind je vaak als je overzicht hebt ook een beginpunt. Dan weet je wat het belangrijkste is om nu te doen, en door dat dan te gaan wordt je ook rustiger.

Boekentip: Eat that Frog — Brian Tracy.

2. Gevoelsdetectie

Vlak voordat ik overspannen werd, had ik helemaal geen tijd voor emoties en gevoelens enzo. Daar werden mijn deadlines niet later van, daar werd het werk niet minder van; ain’t nobody got time for that. Dus ik was “lekker” aan het doorkachelen.

Ondertussen had ik een megakort lontje, was mijn concentratievermogen compleet vernietigd en vond ik niks echt meer leuk. Maar ik dacht oprecht dat er niets aan de hand was. Ik was de maand mei aan het doorkomen, want in juni zou ik vrij hebben om aan mijn boek te werken. Dat was het plan.

Maar toen ik op een dag naar yoga ging, merkte ik dat ik heel hard zat te huilen op de fiets. En ik wist eigenlijk niet waarom. En terwijl ik mijn tranen wegveegde, realiseerde ik me dat dit niet de eerste keer was dat ik keihard zat te janken onderweg naar yoga. Dat had ik de vorige twee keer ook gedaan. En ook tijdens de yogalessen had ik liggen grienen. Om vervolgens te gaan douchen en alles weer te vergeten. Ik bedacht me dat a) dit niet helemaal normaal was en b) dat dit betekende dat het dus helemaal niet goed met me ging.

En dus kwam ik bij mijn psycholoog terecht, die me er fijntjes op attendeerde dat ik moest oefenen met “gevoelsdetectie.” Eigenlijk is dat heel simpel jezelf afvragen: Wat voel ik nou eigenlijk, hoe voel ik me nou eigenlijk, en wat vind ik hier nou eigenlijk van?

Heel erg gerelateerd aan mindfulness, wat ook gaat om je bewustzijn van je huidige situatie. Dus dat je bij jezelf te raden gaat hoe je voelt, wat je denkt, wat je ergens van vindt. Ik heb dat echt moeten leren, maar het maakt het veel makkelijker om ook te handelen naar hoe je je voelt.

Als je niet toelaat dat je moe bent, ga je ook niet slapen. Als je negeert dat je je ergens niet goed bij voelt, ga je dat toch zitten doen. Als je behoefte hebt aan stilte maar niet de tijd neemt dat te voelen, ga je in een drukke club je leven staan haten.

Hoe beter je in staat bent om te voelen hoe je je voelt, des te beter kun je voor jezelf zorgen.

3. Echt vrij nemen.

Wij hebben nooit écht vrij, omdat we altijd wat te doen hebben met die drukke levens, en omdat we onszelf niet echt goed vrij kunnen geven. Zelfs als we dat proberen namelijk, zo van “oh relaxt, deze zondag ga ik eens NIET studeren, bij mijn opa en oma op de koffie, sporten en de wereld redden; ik ga gewoon chillen!” dan kunnen we dat sluimerende schuldgevoel toch niet he-le-maal onderdrukken. Hoe vervelend dat ook is.

Ik ben er zelf in gaan oefenen. Want met al die dingen uit de introductie die ik doe heb ik eigenlijk altijd iets wat ik nog zou kunnen doen qua schrijven, bloggen, nakijken, Leuk Doen Op Het Internet. Ook zou ik altijd wel iets in het huishouden of aan sociale verplichtingen kunnen doen. Dit resulteerde erin dat ik elke dag wel een ellendig lang to-do lijstje had. En dat mijn vrije dag en mijn weekend eigenlijk nooit echt, ECHT vrije tijd was.

Maar balans tussen inspanning en ontspanning is Heul Erg Belangrijk, en we overschatten onwijs hoe goed we hier in zijn. Want het is voor al dat jonge millenial spul gewoon heel tegennatuurlijk om de boel de boel te laten en op de bank te gaan zitten met een boek. Of ‘gewoon’ te gaan wandelen. Of een dagje alleen maar te doen waar we zin in hebben zonder meteen te denken ‘ja maar die opdracht/volle wasmand/hippe Instagram post”

Dingen om te doen? Die blijven er altijd. Dus ik leerde mezelf: of ik die dan morgen doe of vandaag maakt geen fuck uit, ik kan echt wel een dagje niks doen. Is nog wel een work in progressje, maar ik kan het nu VEEL beter dan 2 jaar geleden. Ik schreef daar pas geleden dit artikel over.

Boekentip: Generatie Ei — Rosa Surachno

4. Word ergens belachelijk blij van.

Bij mij thuis leggen mijn vriend en ik vaak een kleedje op de woonkamervloer. Zodra de kat dat in de gaten krijgt gaat ze in “Murder Mode.” Dan zet ze zich schrap, gaat ze laag bij de vloer, schudt ze d’r rug (een beetje zoals deze cat & Shaq) en gaat ze op het kleedje jagen. Alleen het kleedje is superglad, dus zodra ze erop springt glijdt ze heel de kamer door. Nou, dan kun je me opvegen. Dat ziet er zo grappig uit.

Waar ik ook altijd heel hard om moet lachen zijn Shitty Flutes. De Take On Me-versie is mijn favoriet. Gieren van het lachen. Ik snap het zelf ook niet. (De Space Oddysey failwerkt ook heel erg op mijn lachspieren.)

Waar ik ook altijd heel blij van word is the Great British Bake Off: het origineel waar Heel Holland Bakt op is gebaseerd. GBBO is met allemaal onzettend vriendelijke en beleefde Britten die unicorn cupcakes bakken en iedereen is aardig tegen elkaar en ik raak supergeïnvesteerd in of iemand’s Italian Merengue taart nou wel of niet gaat lukken want de oven was te heet OH NEE HOE GAAT DIT AFLOPEN.

Iedereen kent wel de flow waar je inkomt wanneer je productief en geconcentreerd zit te werken. Ik ben ervan overtuigd dat er ook zo’n flow is als je Iets Heel Leuks aan het doen bent. En dat we als mensen die flow net zo hard nodig hebben als de andere. Wanneer je jezelf kunt verliezen in de dingen waar je van houdt dan laadt je op en ontspan je volledig.

Mijn flow zit in de kat uitlachen, domme Youtube filmpjes, the Great British Bake Off maar ook in schrijven, lezen, tekenen en dansen op Vunzige Deuntjes. En natuurlijk RuPaul’s Drag Race kijken. Weinig brengt me zoveel geluk als drag queens. Van al die bovenstaande dingen word ik blij, laad ik op en krijg ik zin in het leven. Fuck dat het niet nuttig is. Ik ben niet alleen maar op aarde om nuttig te zijn.

En jij ook niet. Zoek de dingen waar jij lol in hebt actief op. Of het nou gamen, bowlen, paddenstoelen zoeken, dansen, bakken of fierljeppen is: Doe de dingen waar jij (aldanniet onverklaarbaar) enthousiast van wordt. Dat maakt het makkelijker om te ontspannen en wanneer het weer nodig is je in te spannen.

Einde

En dat was mijn verhaal tijdens de Green Cafe borrel, getransformeerd tot Long Read op Medium. Wil je met me kletsen kan dat goed op De Twitters.

Written by

Writer & Self help junkie (32) with two books (2018, 2020) in Dutch bookstores. Personal stories (Dutch) and miscellaneous other articles (English).

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store