Seksboeken — een korte review

Image for post
Image for post

Laat ik maar met de deur in huis vallen; ik heb hier gewoon niet zoveel mee.

Natuurlijk vind ik het goed dat er mensen bezig zijn met het positief (positiever) framen van een vrije seksuele moraal, seksualiteit an sich en zorgen dat er meer seksuele gelijkheid ontstaat op alle fronten.

Het is alleen totaal niet mijn onderwerp.

Ik ben relatief vrij en open, en heb er een lekkere losbandige seksuele moraal op nagehouden gedurende in elke periode tussen mijn monogame relaties in.

Maar ik wil het helemaal niet met iedereen hebben over (mijn) seksualiteit of wat ik tussen de lakens uitspook, of zij. Het is natuurlijk iedereens goed recht om daar in te kiezen. Ik wil het privé houden, en ik hoef het ook niet van andere mensen te weten.

Dus, hartstikke goed dat dit soort boeken geschreven worden en dat er allerlei activisten mee aan de slag zijn; het is gewoon niet aan mij besteed, deze movement.

Ik wil fantastische seks met een fantastisch iemand, en het de rest van de tijd over andere dingen hebben.

Toch wilde ik wel even aandacht besteden aan deze boekjes, die ik gekregen heb van de uitgever.

Want ondanks dat ik niet zit te wachten op dat doorlopende gepraat over seks in mijn dagelijks leven, vind ik het namelijk wel supergoed dat er door goede journalisten en schrijvers, en door goede deskundigen en seksuologen, goede boeken over seks geschreven worden!

Kom als jezelf — Emily Nagoski

Eerlijk is eerlijk, het is een heel erg goed boek over seksualiteit. Voor vrouwen èn mannen een waardevol inkijkje in hoe dat nou werkt met vrouwelijke opwinding, lust en libido. Wat ook wel ingewikkeld is.

Ik ga niet zo goed op het hele biologische wat af en toe voorbijkomt fietsen, zoals dat ik nu weet dat de klieren van Batholin de vaginamond vochtig maken. Ik word daar gewoon een beetje onpasselijk van.

Dat heeft voor mij niets te maken met seks of dat ik dat vies zou vinden, maar met het feit dat ik heel veel biologische fysieke dingen gewoon goor vind als ze staan uitgeschreven. Ik hoef ook niet per se tot in detail hoef te weten hoe ons darmsysteem werkt, of hoe je een meniscusoperatie uitvoert. Brrr.

MAAR.

Emily bespreekt casussen uit het echte leven en hoe seks in het echte leven, met echte mensen, soms lang niet zo makkelijk is als dat we geleerd hebben van de films (zowel de romantische als de porno). En dat vond ik wel echt heel fijn en inzichtelijk om over te lezen.

Je ken ‘m kopen voor jezelf via deze link*

Het Clitorisboek.- Alexandra Hubin & Caroline Michel

Het intens schattige poppetje op de voorkant is het Clitoris-boek op zich natuurlijk heel leuk. In het Clitorisboek bespreken de twee journalisten alles over het vrouwelijk genot en orgasme.

Hiervoor geldt eigenlijk weer hetzelfde als voor Kom Als Jezelf. Het is echt wel een goed boekje, maar ik hoef helemaal niet te weten dat er ooit een vrouw was die een vrouwelijke versie van de aandoening priapisme had, of ook de precieze anatomieles kan me gestolen worden.

Ik weet toch dat ik hem heb, die clitoris? Ik weet het, Vin weet het, dat is wat mij betreft voldoende.

Ik moest wel lachen om de uitspraak “de vagina is geen gebied dat we vaak in ons eentje bestormen.”

(Wat mogelijk tot gevolg gaat hebben dat ik Vin een keer ga vragen of hij dat gebied “wil bestormen” wat mijn seksleven eerder zal beperken dan ten goede zal komen maar goed, alles voor de grap hier in huize Keemink)

Je ken ‘m kopen voor jezelf via deze link*, of als je me kent kun je me vragen of je het boek mag hebben.

Leuk, en goed dat dit soort boeken er zijn.

Maar ik ga het nu weer gewoon over andere dingen hebben.

Written by

Writer & Self help junkie (32) with two books (2018, 2020) in Dutch bookstores. Personal stories (Dutch) and miscellaneous other articles (English).

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store