Mijn topleven met mijn PassionPlannert

Image for post
Image for post

In dit Engelse stukje schreef ik er al een keer over: Er zijn veel zelfhulpboeken, -apps en -tricks die je beloven dat je de beste versie van jezelf wordt en dat ze je leven enorm zullen verbeteren, maar voor mij is de PassionPlanner een van die zeldzame dingen waarbij ik dit 100% beaam. Voor mij is dit de perfecte planner, agenda, logboek en zelfreflectie-dagboek ineen. Dit is waarom.

Backstory

Voor mij werkt het nog steeds het allerbeste om alles op papier te zetten. Dit geldt voor alles. Van afspraken tot to-do lijstjes, van weekplanningen tot budgetten, van voornemens tot administratie. Alleen als het op papier staat is het uit mijn hoofd, en ben ik rustig.

Ik kocht de Passionplanner in 2016–2017 voor het eerst geloof ik en heb sindsdien geen enkele andere agenda meer nodig gehad of gebruikt (behalve Outlook voor mijn werk, maar dat is anders).

De afgelopen jaren heb ik mijn manier van dat ding gebruiken steeds een beetje meer gefinetuned en daardoor wordt het alleen maar fijner.

Image for post
Image for post
Dit is een oude spread van mijn 2018–2019 agenda! De nieuw heb ik nog niet goed ingevuld, maar ik zal wel een update geven over een tijdje.

De PassionPlanner heeft een maandoverzicht

Ik word rustig van iets in een oogopslag kunnen bekijken, en daar is zo’n maandoverzicht uitermate geschikt voor. Ik zie in 1 keer of dit een schrijfmaand wordt of juist een chillmaand, een maand vol sociale afspraken of juist een maand met heel veel sporten, of als ik een beetje een kutleven heb een perfect storm van alles behalve die rustige maand.

Zo kan ik ook goed mijn maand van te voren een beetje plannen, door dagen te blokken voor schrijven of qualitytime met Vin (of mezelf) en sociale afspraken niet teveel achter elkaar of op ongunstige momenten in te plannen.

Image for post
Image for post
Oude week uit mijn vorige passionplanner vorig jaar rond deze tijd! Zoals je ziet sporten (die blauwe dingne) allemaal sociale dingen (met al die mensen en hartjes) en Pomodorootjes waarin ik mn boek zat te editen.

De PassionPlanner werkt verder met weekoverzichten

Hoe fijn ik mijn maandoverzicht ook vind, ik leef in weken*. Mijn week is mijn leven in minivorm en ja, zo’n week vliegt voorbij maar door de Passionplannert snap ik tenminste wel wat ik aan het doen ben met mijn leven.

Ik vind het fijn om terwijl de week voortzet bij te houden wat ik allemaal nog op de planning heb, of ik de items op mijn Personal en Work To-Do Listjes aan het doen ben en op die manier ook bij te kunnen houden waar ik mijn tijd aan spendeer.

Mijn week begint op zondag

Dit staat in een ander Nederlands stukje uitgebreid uitgelegd, maar mijn leven is zo veel chiller nu ik zondag als het begin van de nieuwe week zie in plaats van maandag.

“De Magic of Mondays geldt nog steeds, doordat mentaal mijn week nu op zondag begint heb ik ook de Magic of the Sunday. En op zondag ga ik vaak s’ochtends even sporten, boodschappen doen, doe ik de was, leg sportkleding klaar, maak ik mijn ontbijt en lunch voor maandag en dinsdag en ben ik ondertussen (als ik de kans krijg, soms moet ik nog sociale dingen doen) heel de dag een beetje aan het tuttebellen met Netflix en Youtube aan. Love tuttebellen.”

Dit is dus gekomen door de PassionPlanner, omdat ik ooit per ongeluk de versie bestelde die op zondag startte (a la de Amerikanen) en sindsdien ben ik om.

Op zondag je week starten geeft denk ik een beetje het gevoel van de mensen die om 05:00 s’ochtends opstaan om alvast allerlei nuttige dingen te gaan doen, alsof je voorloopt.

Deze methode heeft het grote voordeel dat je niet zo tyfusvroeg je bed uitmoet.

Image for post
Image for post
Dit was vorig jaar een week waarin ik ambitieus elke dag wilde sporte. Zoals je ziet deed ik dat uiteindelijk niet, en ook de werktaken die ik had heb ik doorgeschoven naar de week daarna #lui maar die errands (sorry is eraf gevallen) en bloedgeven wel. Speaking of, ik mag een jaar geen bloedgeven en doordat mijn ijzer zo faalt mag ik ook maar 1 keer per jaar. I TRIED SO HARD.

De PassionPlannert heeft To-Do Lijstjes.

Niet alleen heb je er eentje voor je eigen (personal) maar ook voor je carriere (work). Ingedeeld met TOP PRIORITY, Priority and Errands. Bovenaan dus de grote belangrijke dingen, daarna de dingen die leuk zouden zijn als je die deze week zou doen, en daaronder de kutklusjes zoals je BTW aangifte, je fiets laten maken of de koelkast schoonmaken.

Heerlijk systeem. Ik pleur alles met sporten, sociaal en huishoudelijke klusjes onder Personal, en alles wat met mijn werk, schrijven of het NTI te maken heeft onder Work.

Image for post
Image for post
Image for post
Image for post

De PassionPlannert laat je jouw Plans For World Domination roadmappen

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik deze feature weinig gebruik, alleen af en toe voor wat gefantaseer op de lange termijn, OF juist voor een korte termijn project met een duidelijk begin-midden-eind. Niet alles laat zich tenslotte plannen, en ik functioneer ook zonder lifeplan of 3-jaren plan al jaren prima.

Toch vind ik het tof dattie erinzit, omdat we het wel goed is om af en toe eens een beetje te ‘mappen’ wat je nou eigenlijk allemaal van plan bent met je leven, je werk, je toekomst. Als je deze gebruikt kun je het inzichtelijk maken, en ook een beetje in de gaten houden of je nog op de juiste koers en tijdschema opereert.

Image for post
Image for post

De PassionPlannert heeft een maandelijks reflectiemomentje

Toegegeven, ik heb bij deze een beetje verzaakt het afgelopen half jaar, MAAR toen ik ze wel trouw deed (wat ik nu met mijn nieuwe passionplanner ook weer ga doen) vond ik dat heel fijn. Niet alleen blik je even terug op de mooie, minder mooie en belangrijke momenten van je maand, je denkt ook na over wat je hiervan hebt geleerd en wat je de volgende maand beter of anders kan doen om een nog leukere, chillere of productievere maand te hebben.

Ik vind dat genieten.

Waarom werkt dat ding dan zo goed voor mij?

De combinatie van alle bovenstaande dingen zorgt bij mij voor de volgende effecten:

  • Ik heb allemaal lekkere fröbel-momentjes gedurende de week met kleurtjes en icoontjes waarmee ik mijn afspraken inplan, to-do items afstreep en overzicht krijg over wat ik nou allemaal aan het doen ben. Dat is recreationeel en functioneel.
  • Ik heb een maandschema.
  • Ik heb een weekschema.
  • Ik heb to-do lijstjes en een idee in mijn hoofd van hoeveel ik wil sporten/schrijven/sociaal wil doen/etc. Het is prima als het niet lukt zoals ik het heb gepland, maar zo’n richtlijn werkt voor mij goed.
  • Ik kijk elke maand even terug naar of ik tevreden ben met m’n laif en heb op die manier een soort check met mezelf elke maand: Gaat het (nog) wel goed? Met mij, met mijn werk, mijn leven? Wat wil ik hetzelfde en wat wil ik anders?

Concluderend

Ik heb geen aandelen (helaas) maar mijn leven is overzichtelijker en daardoor relaxeder en productiever door dat ding. Plus ik vind het gewoon rustgevend om dingen op te schrijven en een beetje met kleurtjes te meuten.

Ik zou zelf de PDF niet kunnen gebruiken want ik ben daar te chaotisch voor (Dated Planner all the way baby), maar mocht je het willen checken zijn er allemaal beschikbare downloads op de site!

*Deed ik al, maar door 168 Hours van Laura van der Kam te lezen NOG meer. Echt een aanrader.

Written by

Writer & Self help junkie (32) with two books (2018, 2020) in Dutch bookstores. Personal stories (Dutch) and miscellaneous other articles (English).

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store