Mijn favo computerspelletjes

Het is dat ik geen oog-hand coördinatie heb, maar anders was er nog wel een kans geweest dat ik een girl-gamer was geworden.

Als het me niet zo ontiechelijk veel moeite zou kosten om te leren zou ik met allerlei Playstation spellen aan de haal gaan zoals RDR2, Horizon Zero Dawn en The Witcher 3 en de andere dingen die Vin speelt (en nog op God Mode ook).

De realiteit is echter dat ik ongeveer niet zo goed ben met schietspellen en combat in computerspellen als dat ik ben met balsporten in het echt.

Dus kijk ik liever mee met Vin. En dat vind ik oprecht superleuk; het is alsof je een hele mooie film zit te kijken — los van het feit dat je sommige scenes opnieuw en opnieuw onder luid gevloek van de speler bekijkt als er een boss fight is die niet goed lukt, maar ook dat heeft zo zijn charme.

Maar zelf kan ik het gewoon niet.

Bij Internet vriendinnetje Inouchka (gamer, cosplayer en body positivity coach) kwam ik de tutorial van The Last Of Us al niet eens door zonder dood te gaan en die ene keer dat ik onder toeziend oog van Vin GTA5 probeerde te spelen probeerde ik in mijn auto te stappen maar sloeg ik in plaats daarvan het autoruitje stuk. OK.

Maar! Er zijn een aantal spelletjes op Steam en Origin die ik graag speel! Ook in die ben ik regelmatig niet per se goed, maar die vind ik echt leuk en ga ik niet INSTANTLY dood zodra ik in paniek probeer weg te komen van een zombie. Bijvoorbeeld.

The Sims

The classic. Ik speel dit soms maanden en maanden niet, maar als het aan is dan is het ook DIK AAN. Ik in een The-Sims fase zit gerust mijn hele vrije dag achter de computer. Ik heb bijna alle Expansion Packs, en dan nog: als je weet hoeveel uren entertainment ik hieruit heb gehaald dat ik me hiermee dan is het spotgoedkoop.

Ik ben dus het tegenovergestelde van een van dit soort (hilarische) psychopaten (tip: Deze Engelse lijst is nog erger) want ik begin dus met een stel en die maak ik niet alleen verliefd en gelukkig maar ook TERING-rijk en succesvol en die krijgen duizend kinderen die ik ook tot Ubermenschjes opvoed.

True, uiteindelijk verveel ik me en gaan ze met andere Sims dan hun SO flirten maar GOED IK BEN OOK MAAR EEN MENS HE.

Don’t Starve

Dit spel. Ik ben er zo dol op. Op de een of andere manier vooral in de winter: Met een glas wijn en een bakje chips naast me kan ik me UREN vermaken met dit spelletje.

Het is een Steam-spelletje en je moet overleven in een soort Tim Burton achtige sandbox. De originele is in een wereld met verschillende soorten gebieden (bos, woestijn, rotsgebied, moeras), bij de Reign of Giants expansion komen hier wat nieuwe soorten bossen en beesten bij, en dan heb je ook nog de Shipwrecked Expansion: Dan zit je op eilandjes met tropisch regenwouden en stranden. Met nog meer enge beesten (die wel grappige namen hebben zoals de Beefalo en de Deerclops)

In dit spelletje moet je drie dingen doen om te overleven: Niet verhongeren, niet gewond raken door alle enge beesten en niet gek worden (activiteiten zoals in het donker lopen, achternagezeten worden door de enge beesten en rauw vlees eten fucken met je sanity).

Dat op zichzelf is al best moeilijk, maar de Don’t Starve wereld wordt per gespeeld dagje exponentieel moeilijker. Hoe langer je speelt hoe heftiger de weer-omstandigheden van de (wisselende) seizoenen en hoe hoger de frequentie dat je achterna wordt gezeten door beesten of monsters tegenkomt.

Vandaar dus ook dat ik de settings van dit spel standaard op IDIOT MODE zet met long ass milde seizoenen en een aantal van de monsters weg. Desondanks red ik nauwelijks 100 dagen leven, LAAT STAAN dat ik het spel ooit ga uitspelen.

Maar ik vind het ZO LEUK!

Noot: Ik kwam er tijdens het schrijven van deze post dus achter dat ER EEN NIEUWE MINI EXPANSION IS dus groetjes mij hoor of zie je de aankomende week niet.

Curse of the Monkey Island 3

Mogelijk het spel dat mij het meest gebracht heeft: COTM3 is het spel dat zo moeilijk was toen ik een jaar of 10 was en nog niet zo goed was in Engels dat ik de walkthrough downloadde (een freaking NOTEPAD BESTAND jongens) en woord voor woord ging vertalen.

Daarmee is het me uiteindelijk gelukt om het hele spel uit te spelen — en was de liefde voor de Engelse taal bezegeld.

Het spelletje is een adventure game waarbij je Guybrush Threepwood, die piraat wilde worden ooit, moet navigeren over de Caribische eilanden. In 3 moet je ervoor zorgen dat nadat de ring waarmee je een huwelijksaanzoek hebt gedaan vervloekt bleek en je badass vriendin Elaine in goud heeft veranderd.

Het is grappig: Vol met leuke dialogen en creatieve en hilarische oplossingen voor de problemen die je tegenkomt in dit spelletje.

De andere Curse of the Monkey Island spellen heb ik nooit helemaal uitgespeeld. Ik heb wel de Monkey Island 2: Special Edition en The Secret of Monkey Island op mijn Steam staan, maar ik ging vaker Banished spelen.

SPEAKING OF WHICH:

Banished

Banished is een spel waarin je met een paar mensen, een stelletje koeien en wat hout en steen wordt gedropt in de middle of nowhere, en dan een functionerend dorp-stad-samenlevinkje moet gaan fixen.

Eerst de voedselvoorraad regelen, dan resources zoals hout, steen en houtskool en dan daarna lekker handelen.

Love it, dit kan ik uren achter elkaar doen totdat ik de hele kaart vol heb met beschaving.

Death Spank 1, 2 en 3

Gie-ren.

Nadat ik dus met een vriend van Vin een keer had zitten fangirlen over Ron Gilbert, de man die AL MIJN FAVO SPELLETJES uit mijn jeugd gemaakt heeft (Putt-Putt, Freddy Fish, Pyama Sam, en natuurlijk Curse of the Monkey Island waar je hierboven over las) kreeg ik net alleen tips maar ook Steam cadeautjes: waaronder Death Spank.

Dezelfde soort grappige details, namen en dialogen als bij COTM kom je hier tegen maar dan in een Medieval Fantasy Setting. Death Spank is de held die je navigeert door de wereld, en er zijn drie spellen.

In de eerste zoek je The Artefact (spoiler: Het is bacon), in 2 ga je op zoek naar de Thongs of Virtue (yup) en in 3 (THE BACONING) moet je de Evil Versie van jezelf verslaan.

Het is episch en hilarisch, en echt het spelen waard.

Honorable Mentions Uit Mijn Jeugd:*

*Met de uitnodiging dat als je een van de onderstaande spellen OOIT tegenkomt op Steam, op CD, of waar dan ook: KOOP HET VOOR ME EN BEL ME.

Caveland Pro: Spel waarbij je onder de grond leeft met een kolonie dwergen en tempels door moet om meer bouwtekeningen en arcefacten te verzamelen zodat je ook hier (net als bij Banished) je beschaving opbouwt. Ik vond dit een van de leukste spellen EVER en heb meerdere malen gezocht of er een reboot van kwam maar helaas.

Creatures 2: Bij Creatures 2 ga je niet zozeer met een samenleving aan de haal maar met een soort Tamagotchi meets Evolutie. Het is een Life Simulator: Je broedt een ei uit in je lab, daar komt een Norn uit en die probeer je op te voeden en daar dan de wereld mee te verkennen. Dan broed je er nog eentje uit zodat er nieuwe eieren komen, en zo ga je proberen om zowel wetenschap als ontdekkingen uit te voeren in je lab als in de wereld met je creatures.

Je hebt ook een schattige versie die Creatures Village heette, lekker kleurrijk een beetje tuttebellen in een huisje met een uitgebroede Norn.

Attack of the Saucerman heb ik vroeger ZOVEEL gespeeld op de pc die bij mijn opa en oma stond. Ik denk niet dat ik het ooit nog ergens tegenkom OF aan de praat krijg, maar ik vond het heel leuk.

Masters of Olympus ook: In Masters of Olympus bouw je een Griekse beschaving, kies je aantal goden om tempels voor te bouwen en probeer je alles in goede banen te leiden in je stad.

Jazz Jack Rabbit: Ik ben niet zo goed in schietspelletjes, maar Jazz Jack Rabbit heb ik toch wel goed onder de knie gehad tijdens m’n jeugd. Heel oud spel uit 1994, tweede uit 1998 en met het konijn Jazz Jack Rabbit moet je dus allemaal werelden door en uiteindelijk een eindbaas verslaan. Doel weet ik niet meer, maar het was wel VET.

Written by

Writer & Self help junkie (32) with two books (2018, 2020) in Dutch bookstores. Personal stories (Dutch) and miscellaneous other articles (English).

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store