Ik heb ‘the Meg’ 3 keer gekeken zodat jij dat niet hoeft te doen

Image for post
Image for post

Ik kan er niks aan doen jongens, maar alle films met grote (onderwater)monsters oefenen een belachelijke grote aantrekkingskracht op me uit. (zie ook: mijn hysterische Godzilla tweets)

Logisch dus, dat toen ik vorig jaar the Meg trailer zag ik meteen een DOEL had, en dat was mezelf zo snel mogelijk blootstellen aan 113 glorieuze minuten vol actiefilm-geweld met EEN REUZENHAAI in de hoofdrol.

Oh, boy. Deze film. Het is echt een achtbaan vol emoties en grote vraagtekens. Ik heb de film inmiddels 3 keer gezien (1 keer in de bios vorig jaar, ik heb hem nog een keer gehuurd via iTunes en ik heb hem deze week in een vlaag van verstandsverbijstering maar gewoon gekocht) en ik wil jullie graag even uitleggen waarom het ‘the Meg’ geweldig en vreselijk is.

Image for post
Image for post

Actieheld Jason Statham maakt alles leuker (en lekkerder)

Jason Statham, met zijn stoere kop en ruwe stem, is perfect voor dit soort films. Hij speelt de hoofdrol van Jonas, de duikexpert, die bij een reddingsduikmissie de eerste signalen van een reuzehaai tegenkomt (namelijk dat een duikboot is ingedeukt door haaientanden).

The Meg wordt tien keer meer watchable door Jason Statham’s charisma, zijn accent en zijn fantastische lijf in een wetsuit. En de leuke rimpeltjes bij zijn ogen als hij lacht.

De film wordt ook tien keer meer kijkbaar door HOE SERIEUS Jason Statham zijn rol als Jonas the hot diving expert neemt in deze hot mess of a movie.

(Fun fact wat iedereen volgens mij inmiddels wel weet: Jason Statham kan supergoed zwemmen en duiken, en heeft in 1990 gedoken voor Engeland in de Commonwealth Games.)

Image for post
Image for post
Rainn Wilson die zijn eigen rol volgens mij ook niet snapt

Rainn Wilson speelt de meest slecht geschreven baddie of all time

Rainn Wilson komt de film ingevlogen via zijn prive-helikopter op zijn hippe Nikes, en een tijdlang denk je ‘oh wat een leuke biljonair’. Totdat je denkt ‘hmm, volgens mij is deze biljonair helemaal niet zo leuk.’ Maar dan komt er daarna weer een heel oprecht moment waardoor je denkt ‘oh nou, blijkbaar is het toch een leuke’ en dan DAARNA ontspoort het helemaal en verandert de biljonair in een soort psychopathische bullebak op een manier die nul logisch is met de rest van de film.

Image for post
Image for post

Bingbing Li speelt de Hot Scientist Die Zin Heeft In De Hot Diving Expert

Ik ben de moeilijkste niet; een beetje romantiek en geflirt op het witte doek word ik gewoon blij van.

Bingbing Li (je zou haar kunnen herkennen uit the Forbidden Kingdom en een van de Transformers films) doet het prima in deze film met het materiaal dat ze heeft, maar het allerleukste is als ze semi-flirt met Jason.

Het minst leuke is dat ze niet eens TONGEN wat een kutfilm.

Image for post
Image for post

De schattige Shuya Sophia Cai, die zowaar best wel wat kan, is de moeite waard

Deze meids was dus heel schattig en sassy en als je Star Wars: Phantom Menace gezien heb kijk je met een hele ander waarderingssysteem naar child actors. Deze meid kan wel dingen.

Punten voor Shuya Sophia.

Image for post
Image for post
Dit shot zit helaas niet in de film

The Meg is echt SUPERBOOS. DE HELE TIJD.

In Deep Blue Sea zijn de haaien hyperintelligent gemaakt en komt de vernuftige moordlustigheid nog wel ergens terug in het plot, maar de Megalodon uit the Meg is zonder enige logische reden een gigantische moordmachine met heel veel tanden en wraakzuchtige gevoelens.

Haaien zijn namelijk an sich niet zo bozig, maar hun jaaginstincten gaan aan als ze iets paniekerig zien bewegen. The Meg daarentegen is echt de volledige 113 minuten royally pissed off over z’n life.

Bij het ontdekken van the Meg is het niet gek dat de lichten van de duikbootjes niet zo gewaardeerd worden door het grote roofdier ONDER de oceaanbodem (hydrogen layer en daar dan een ecosysteem onder is een heel ding in deze film) maar bij het ontsnappen via het gat van de duikboot in die laag gaat de Meg meteen helemaal op rood.

Walvissen worden door midden gebeten, the Meg gooit vrij vroeg in de film drie boten in de vernieling, wil per se de haaienkooi kapot maken en de dode decoy-Meg (HET TEAM HEEFT PER ONGELUK EEN KLEINERE MEG GEVONDEN EN GEDOOD #plottwist) wordt van de boot afgeplukt en aan stukken gescheurd.

Natuurlijk wordt het ook geen topfilm als de haai supervredelievend is en gezellig kopjes geeft, maar dit is weer het andere uiterste.

Image for post
Image for post

Hier ook bijvoorbeeld. Hoezo MOEST er in dit glas gebeten worden?

Image for post
Image for post

De dialogen tussen Jonas en wie-dan-ook zijn over het algemeen best prima (I’m telling ya, ook buiten het water redt Jason Statham de boel geregeld in deze film), maar de andere 70% van de gesprekken zijn echt tenenkrommende ‘…wat’-momenten.

Image for post
Image for post

Andere belangrijke dingen om te weten van The Meg

  • Deze film is gebaseerd op het boek ‘The Meg’ van Steve Alten, van wie ik het vreselijke The Loch heb gelezen. The Meg was zijn eerste boek dus ik kan me alleen maar voorstellen hoe een-dimensioneel de vrouwen in DAT boek waren, maar wel cool dat zijn boek verfilmd is.
  • Ik snap er net zo weinig van als jullie, maar deze film is dus geregisseerd door dezelfde man die Cool Runnings en While You Were Sleeping maakte. ZOVEEL VRAGEN?
  • Er zit een gigantische inktvis in the Meg(zie plaatje).
  • Jason Statham zingt een keer ‘Just Keep Swimming’ van Dorey uit Finding Nemo.
  • Op het eind van de film hebben ze ervoor gekozen om in plaats van ‘the End’ ‘FIN’ op het scherm te laten verschijnen. #koekkoek
Image for post
Image for post

Concluderend

Na de derde keer de hele film gezien te hebben kan ik je alleen maar zeggen: Je hoeft het niet te doen.

Maar als je het doet…GENIET ERVAN.

Written by

Writer & Self help junkie (32) with two books (2018, 2020) in Dutch bookstores. Personal stories (Dutch) and miscellaneous other articles (English).

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store