Ik Deed Weer Eens Een Helweek En Dat Liep In De Soep

Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Deze blog is 50% tekst 50% WALLEN

Augustus

Ik had nog anderhalve week vakantie en een heleboel wat ik wilde doen, dus ik bedacht me Helweek weer eens af te stoffen. Voor diegenen met een goed geheugen, dat was helemaal hot in de zomer van 2015: Ik heb hem gedaan (en ging best goed). Afgezien van de Helnacht die ik volhield met het idee de 06:30 yogales te gaan doen terwijl die les helemaal niet doorging door Hemelvaart, was het best ok.

Dus! Tijd voor een nieuw rondje! Ik heb nog anderhalve week vrij, en begin op een donderdag met de week met het idee dat ik dan ook nog 3 weekenddagen heb waarin ik echt kan ontspannen voordat ik weer gewoon ga werken.

Off we went!

Image for post
Image for post

Dag 1: Donderdag 8 Augustus

Om 04:52 gaat de wekker en ik zit na een glas water te hebben gedronken achter mijn laptop aan de eettafel.

De eettafel is deze week gebombardeerd tot het Helweek Hoofdkwartier, met mijn PassionPlanner, notitieblokken en laptop die daar de hele week klaar zullen liggen.

Omdat ik het mezelf wat makkelijker wil maken de aankomende maanden heb ik besloten om vooruit te werken qua blogs en Medium stukjes. Ik word rustig van vooruitplannen en -werken, en het idee dat ik tot het einde van het jaar niet meer nog even snel op zaterdag- op zondagavond een stukje hoef te schrijven lijkt me lekker.

Ook al heb ik een takkehekel aan 5 uur opstaan: Ik schrijf 3 Pomodorootjes lang, gooi een bakje yogurt naar binnen en doe een F45 lesje om 07:00. Daarna breng ik Vincent zijn fiets met lekke band naar de fietsenmaker, doe ik boodschappen en ga ik weer aan de schrijf terwijl de wasmachine draait.

Toegegeven, hoe kut ik 05:00 ook vind…het is best lekker om zo vroeg op de dag al zoveel nuttigs gedaan te hebben.

MAAR.

Over het instortmoment om 11:00 hoor je NOOIT iemand, terwijl ik er dan alweer echt helemaal af lig. Ik zou zelf op dat tijdstip het liefst weer mijn bed in duiken.

Plus, doordat ik al anderhalf uur langer bewust aan het bestaan ben is ook mijn eetritme anderhalf uur opgeschoven. Zit ik godverdorie om 10:00 al aan mijn eerste lunch: Boterhammen en twee gekookte eieren.

Gelukkig vindt mijn tweede lunch plaats bij MamaKelly met Linda, waardoor ik niet tussen de middag in bed kan gaan liggen met een boek (aka in slaap kan gaan vallen). Eenmaal weer thuis schrijf ik gestaag door.

Een giga Engelse post komt steeds meer af en ik krabbel ondertussen ook steeds wat losse flodders op papier voor andere stukjes. Om 21:35 taai ik af met een boek zodat ik hopelijk rond 22:00 in slaap val. Na een uurtje val ik in slaap.

Image for post
Image for post

Dag 2: Vrijdag 9 augustus

Urgh, die fucking 05:00 uur. Ik heb nu ook echt niet goed geslapen, dus dat maakt het niet makkelijker. Desalniettemin is het gelukt: Ik zit weer om 05:00 met een pot Earl Grey thee naast me aan de eettafel. Hoewel ik al meteen begin met het tijdstip haten ga ik ook maar aan het werk.

Ik schrijf 3 Pomodorootjes lang en pak mijn F45 les, daarna besteed ik mijn tijd aan het opruimen van ons huis voordat de werkster komt. Om 12:00 lunch ik met Susannah, waarna we naar de CoffeeCompany gaan om allebei stukjes te tikken. Om 15:40 doen we een champagneborrel, gewoon omdat het kan en ik ga tipsy met Vin naar de bios.

Om 21:45 lig ik weer in bed. Topdag.

Image for post
Image for post

Dag 3: zaterdag 10 augustus

Hilarisch genoeg heb ik na Hobbs & Shaw FANTASTISCH geslapen (word ik rustig van grote kale mannen? Zijn het de vechtscenes? De autos? ZOVEEL VRAGEN) en ik zit -voor mijn doen- vrolijk om 05:00 aan de eettafel.

Ik ben wel moe en twijfel of ik naar F45 ga of naar yoga, maar -zoals regelmatig in mijn leven- wint de sportschool die 4 minuten lopen is van de yogastudio die een kwartier fietsen is, en ga ik naar F45.

Daarna kom ik niet echt goed op gang. Ik schrijf hier en daar wel wat maar verder ben ik niet zo productief als de vorige paar dagen. Ik hang wat met Vin, we bestellen eten en we kijken samen s’avonds Interstellar (prachtige film).

Ik lig op tijd in bed voor de volgende dag.

Dag 4: zondag 11 augustus

Oeps, vandaag zit ik pas om 05:30 achter mijn laptop. Ik had stiekem gewoon door willen slapen om vals te spelen voor het doorhalen vannacht, maar ik viel niet meer in slaap na de wekker en lag gewoon nog een beetje te liggen, dus ik ging er uiteindelijk maar uit. Ik schrijf van 05:30 tot 07:30 nog 2 Engelstalige blogjes en zit ondertussen mijn hoofd te breken over hoe ik in godsnaam vannacht ga doortrekken.

Toen ik de Helweek vier jaar geleden deed woonde ik alleen en heb ik s’nachts de badkamer opgeruimd en schoongemaakt, twee lasagnas gemaakt, de keuken opgeruimd en schoongemaakt en s’nachts gelezen en Parks & Rec gekeken. Ik ga nu niet met Vin -die gewoon moet werken morgen- s’nachts met pannen of stofzuigers in de weer, dus ik moet iets stils kunnen doen. Het probleem daarmee is weer is dat ik mezelf ken: Ik ben s’nachts geen productieve, efficiente of goede schrijver. Ochtendmens all the way, baby. Dus als ik stil zit dan is de kans groot dat ik het niet volhoud.

Ik schrijf s’ochtends een uurtje en ga daarna met een vriendin naar een Bikram yogalesje. De rest van de dag tortel ik met Vin, schrijf ik een beetje en ik maak s’avonds een pittige tomatenstoof met chipolata worstjes.

Ik besluit uiteindelijk na overleg met mijn geliefde Helnacht niet te doen. Doorhalen komt het mijn levensgeluk en productiviteit niet ten goede. Misschien ooit nog een keer als Vin de hort op is die week. Ik kruip dus gewoon om 22:00 in bed.

Image for post
Image for post
Gieren hoe ik per dag meer aftakelde

Dag 5: Maandag 12 augustus

Ik word even wakker ‘snachts en met fingers crossed kijk ik op mijn wekker — in de hoop dat het een uur of 2 is en ik nog lekker even door mag tukken. Helaas, het is 04:40 en de $%@# wekker gaat over 10 minuten af. Ik twijfel of ik zal blijven liggen (want gister 05:30 was wel lekker…) maar ik ga er uiteindelijk toch uit. Ik hoef dit hierna nog maar twee keer te doen, houd ik mezelf voor, daarna mag ik weer op normale tijdstippen mijn bed uitkomen.

Ik ben uberhaupt een beetje sacherijnig. Hoe relaxed het ook is dat ik bijna een hele maand vooruit heb geschreven is het nog maar voor een maand. Ik ben op dag 5, en ik heb nog maar 7 Engelstalige artikelen en 6 Nederlandse stukjes geschreven.

Voor mijn gevoel ben ik nergens anders mee bezig geweest, en toch zijn het maar 13 stukjes?! Hoe kan dit?

Mijn PassionPlanner laat een ander beeld zien doordat ik (meestal) mijn Pomodorootjes log: Ik heb de afgelopen 5 dagen elke dag tussen de 2 en 3 uur in mijn Medium en Selfhelphipster.com artikelen gestoken. Ja, dat is best wel nice, maar nee, dat betekent ook dat ik mijn tijd ook gewoon in heel veel andere dingen heb gestoken.

Plus, misschien moet ik niet van die achterlijk lange blogs maken. Bijna al mijn stukjes zijn minstens 1000 woorden en zit werk in. De blog over mijn favo boeken zit 5 uur werk (!) in met schrijvers googelen, linkjes maken en Kindle bibliotheek nakijken.

Hoe dan ook, ik kan wel gaan zitten miepen over dat het niet snel genoeg gaat maar alle voortgang die ik deze week heb gemaakt is mooi meegenomen als straks in september de hectiek van het nieuwe collegejaar op mijn werk weer start. Dus met een zucht en een slok van mijn thee tik ik verder.

Ik ga die dag eerst naar F45 en daarna naar yin yoga, dus qua sporten gaat het wel lekker deze week.

Dag 6 en 7: Kortsluiting en faalonderbreking

Op de feitelijke dag 6 en 7 van de helweek gaat alles van de rails:

Mijn wilskracht is OP.

Het lijkt wel of ik al mijn wilskracht heb opgebruikt aan het om 05:00 opstaan, het schrijven en het sporten de afgelopen 5 dagen, en ik krijg mezelf met geen mogelijkheid mijn bed meer uit om 04:52. Ik druk de wekker uit en slaap tot half 7.

Geen groot drama want ik word op tijd wakker voor F45.

Wat wel dramatisch is voor mijn productiviteit: Ik heb OOK die dag ervoor ontdekt (bij het schrijven van een stukje over mijn favo computerspelletjes) dat er een nieuwe expansion pack is van een van mijn lievelingsspellen: Hamlet, Don’t Starve.

Ik verdwijn 3 dagen in een game-binge waar ik alleen tussendoor uitkom om te sporten, podcasts op te nemen en naar de bios te gaan met Vin.

Van schrijven komt bar weinig nog terecht op dinsdag 13 en woensdag 14 augustus. Oeps. De dagen van mijn vakantie ben ik bezig met andere dingen dan Helweek, en op maandag de 19e zit ik weer op mijn werk.

Image for post
Image for post

Conclusie

Helweek is een prima manier om af en toe even een tandje bij te zetten, maar ik ben iemand die continu moet blijven leren dat de standaard iets omlaag mag.

Dat het misschien niet he-le-maal realistisch is om in een van mijn weken vakantie (van mijn leuke maar stevige job) te proberen om voor een 4 maanden aan stukjes te maken, sociaal te zijn en te sporten.

Grappig is wel dat ik in september en oktober af en toe om 05:00 opsta om wat shit te regelen voordat de rest van mijn dag begint.

Zelfs opstaan op dat afschuwelijk tijdstip lijk ik makkelijker te vinden dan mijn standaarden aan te passen.

Maar daarover later meer.

Written by

Writer & Self help junkie (32) with two books (2018, 2020) in Dutch bookstores. Personal stories (Dutch) and miscellaneous other articles (English).

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store