Ik deed een wijncursus

Image for post
Image for post
Sup.

Dat je denkt dat je nu je dingen weet over wijn je een leven van klasse en luxe leidt, maar dat je in werkelijkheid gewoon nog steeds op zaterdagavond op de bank zit achter je laptop met je kat alleen nu doe je het met een fles van 20 euro in plaats van 5.

De Wijncursus

Ik hou van wijn (en) drinken.

Je maakt me gewoon heel blij met een goede wijn, het verhaal achter de wijn en hoe perfect de wijn kan passen bij een gerecht. In dit filmpje met Susannah zie je ook dat ik veel te lang de wijn bij mijn neus houd, gewoon omdat ik hem zo lekker vind ruiken.

Pretentieus doen vind ik ook leuk, dus dan is een wijncursus me helemaal op het lijf geschreven dacht ik zo.

La Bordelaise, Leiden.

Susannah dook deze wijncursus op in Leiden bij een van haar favoriete wijnzaken in Leiden, La Bordelaise. Daar had ze namelijk ook wel eens eerder een wijn&kaas workshop en een champagne proeverij gedaan. Die vriendin van mij heeft haar Zwarte Band in Decadentie en ik kan alleen maar hopen dat ik ooit genoeg getraind heb dat ik hem ook krijg.

Vin wilde wel meedoen dus gedrie schreven we ons in. Tenminste. Susannah schreef ons in en wij deden feitelijk niks.

Dus wij die wijncursus doen

De eerste 2 weken kenmerkten zich vooral door de GROTE VERWARRING wanneer ik een wijn proefde en daar een proefnotitie over moest schrijven.

Oké, is dit nou robijnrood of granaatrood? Ruiken we hem kort, gemiddeld of lang als we er boven hangen met de neus? En is dit nou mineraal? Of vegetaal? Oh ja joh, leer? Of is dat het looileer van de tannines?!

Mijn enige redding was dat je in elke wijn wel fruit kan proeven, maar om vervolgens van ‘Fruit’ naar specifieker fruit te komen was nog wel een klusje. Rood fruit lukte nog net.

LEUK aan de wijncursus

  • Nieuwe kennis! Over landen, klimaten, soorten druiven, het wijnproces. Ik persoonlijke leefde vooral helemaal op bij het hoofdstuk Gastronomie & Wijn, waarin menuleer en de spanningsboog van de smaak werden besproken. Daarover later meer.
  • Proeven! Ja, ik vond het takkemoeilijk. Maar door het oefenen leer je, en inmiddels kan ik het ietsjepietsje beter.
  • Door al dat proeven leer je ook hoe veel verschillende wijnen er bestaan, wat je persoonlijke voorkeuren zijn en waar je op kunt zoeken!
  • We hadden een fantastische vinologe als docente, die zowel fantastisch en enthousiast kon uitleggen als de mansplainers uit de groep heel relaxed kon pareren. Loved her.
  • Leiden is leuk, en daar was ik dus heel de maand juni elke woensdagavond met twee van mijn favoriete mensen.

MINDER LEUK aan de wijncursus

  • Het was op woensdagavond van 19:30 tot 22:30. Iedereen die wel eens heeft geprobeerd s’avonds met mij af te spreken weet dit: de eindtijd is een ronduit onacceptabel tijdstip. Dan lig ik meestal net mijn eerste REM-cyclus af te maken.
  • Niet zozeer de wijncursus zelf maar de timing. Juni was een hele drukke maand op mijn werk, maar ik was ook mijn boek (ja weer) aan het redigeren en had bijna elke avond een sociale afspraak staan.
  • Wat echt een kutidee was trouwens, maar dat liep toevallig een beetje zo.
  • Het is dan ook geen verrassing dat ik de derde avond van de wijncursus, na drie megadrukke weken, compleet uitlogde en daar mijn leven maar een beetje zat vol te houden. Toen die avond ook nog eens uitliep, was ik helemaal uit. Doodmoe aan Vin z’n arm hangend naar de trein gesjokt.

Het Examen

Ik had de lesstof redelijk goed bijgehouden, want ik wilde de cursus wel gewoon afsluiten met een certificaatje. Zakken voor een cursus waar ik vrijwillig aan meedeed voelde toch een beetje sneu.

Toen tijdens het tentamen werd verteld dat je de wijncursus kon afsluiten met een Pass, een Pass with Merits, en een Pass with Distinction, ging mijn innerlijke nerd in Overdrive en wilde ik natuurlijk eigenlijk wel Distinction. Al was nog steeds het hoofddoel: Afsluiten met een certificaat.

Lucky me. De eerste van de twee wijnen van de proefnotitie was mijn favoriete wijn of all time: Een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland (waarschijnlijk Malborough). Ik vind alles met veel citrus en een fuckton aan tropisch fruit echt fantastisch, dus ik kon een heel epistel pennen over alle kenmerken van deze wijn en waarom deze wijn awesome is.

(Goed om te weten als je me nog eens moet omkopen dus. Wit is de sauvignon blanc uit Nieuw Zeeland, rood is de Zinfandel uit California. Kennis is macht.)

De tweede wijn was een Shiraz, maar ik ben vooralsnog minder goed met rode wijn proeven, dus ik dacht Cabernet Sauvignon. Nou ja, de kleur was goed.

Er volgde een wijn-spijs combinatie maken, 25 multiple choice vragen en 3 open vragen.

Daarna had ik een redelijk gevoel erover, maar je weet natuurlijk niet hoe streng er wordt nagekeken. Waarop ik tegen Vin zei dat ik vooral hoopte dat ik hem had gehaald.

Toen 3 weken later mijn certificaat met Passed with Distinction in de brievenbus viel vroeg Vin of ik ook zo iemand was die op de middelbare school na een tentamen zat te zeiken dat ze het niet had gehaald en vervolgens een 8 had.

(Ja.)

Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post
Image for post

Wijn en eten

Ik vond dat we al die kennis ook maar in de praktijk moesten brengen.

We nodigden 6 vrienden uit, bestelden drie flessen van een cava die fantastisch paste bij twee frisse geitenkaas voorgerechtjes (geitenkaas lolly met mosterd en appel, geitenkaasmousse met biet-roos granita en een kerriekoekje), twee flessen Franse Fontanet die goed combineerden met de coq au Vin die Vinnie maakte, en een lichte Italiaanse dessertwijn met bubbels voor bij het toetje: Felgekleurde, zeer fotogenieke Unicorn Merengues met rood fruit die ik uiteraard vergeten ben op de foto te zetten.

Het was heel gezellig, maar ik heb ook zoveel voorpret gehad met gerechtjes en wijnen bij elkaar uitzoeken dat ik alweer zin heb om de volgende dinnerparty te organiseren. Ook is het nu zowel thuis als in restaurants heel leuk om met het beetje kennis dat je nu hebt een wijn uit te kiezen waarvan je denkt dattie zal passen bij het gerecht.

En dan nu?

Susannah en ik willen volgend jaar WSET level 2 gaan doen, Vincent denkt er nog even over na.

In de tussentijd ga ik heel veel drinke- eh oefenen!

Written by

Writer & Self help junkie (32) with two books (2018, 2020) in Dutch bookstores. Personal stories (Dutch) and miscellaneous other articles (English).

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store