Avengers Endgame Spoilers En Een Lesje Over Het Internet

In het dagelijks leven, als ik niet ziek op de bank of in bed lig, zit ik niet eens zoveel op social media, maar ik lig de afgelopen week dus in vegetatieve staat veel te veel te scrollen. Normaal gesproken ben ik niet zo van het hangen in mijn timeline, maar het is er een beetje ingeslopen na een lui weekend en daarna ziek in bed.

Maar zaterdagavond -omdat ik gewoon nog wat residu verontwaardiging in mijn lijf heb over die domme snelwegactie- check ik even Famke Louise d’r insta op zaterdagavond. Als ik op haar laatste post klik en bij de comments kijkt valt mijn oog op een stuk tekst. Thanos. Captain America. Spiderman. Vermoordt. Gaat dood.

HO. ABORT MISSION.

Ik klik de comment geschrokken weg en probeer wat ik las zover mogelijk weg te stoppen. Gelukkig kom ik er meteen achter dat ik het eigenlijk te snel heb gelezen om nu nog te weten wie nou wat was, maar ik ben wel gelijk boos:

Wat een kutkinderen heb je toch op het Inernet. En kutmensen trouwens ook; door de shit die ik voorbij zie komen op Twitter schaam ik me kapot voor mijn medemens.

Ik post in mijn irritatie een waarschuwingstweetje (ik weet vrij zeker dat ik niet de enige ben die gefascineerd is door FamkeLouise en die mogelijk ook nog naar de nieuwe Avengers film wil zonder gespoiled te worden) en denk dan gelijk: Maar wat als er op Twitter nou ook grapjassen onder mijn tweet het hele plot van de film waar ik AL EEN JAAR naar uitkijk gaan zetten?!

Er zit maar een ding op; ik besluit mijn social media even 24 uur uit te zetten, want het is eigenlijk al een godswonder dat ik de afgelopen 1,5 week ben doorgekomen zonder gespoiled te worden.

Het zet me aan het denken. Want ik ben nu pissig door een of ander dom ventje die het grappig vind om spoilers te posten op beroemde Instagram accounts, terwijl ik zelf daar ben gaan kijken. True, ik had niet kunnen weten dat die kutcomment daar stond, maar ik ben wel beïnvloed door zo’n kutknulletje nu. Terwijl als ik niet op Instagram had gezeten had ik gewoon een leuke avond gehad en had ik me niet opgewonden over de JEUGD VAN TEGENWOORDIG.

Maar ik zat er wel, en daar ben ik wel door beïnvloed.

Elk moment dat ik mezelf op social media breng met een druk op de knop, is het maar afwachten wat er op me afkomt. Op Twitter is het altijd maar de vraag wat het wordt als ik de app open. Is het gezellige onderonsjes of ludieke tekstjes? Of onaardig agressief gewauwel en 21 dezelfde hot takes over politieks die lekker veel likes maar niks nuttigs in de samenleving opleveren? Instagram same shit: Zie ik leuke en inspirerende dingen, of ga ik mezelf haten omdat ik geen maatje 36 heb en mijn boek niet op een bestsellerlijst staat?

Ik kies er zelf voor om online te zijn, en wat ik tegenkom? Tja. Beetje eigen schuld dan toch wel. Hoe meer ik er over na zit te denken, hoe belachelijker ik het vind dat ik mezelf de laatste tijd weer zoveel blootstel aan media die zeker ook heel veel leuks brengen, maar die me a) heel erg afleiden van mijn eigen leven (soms tot sacherijnigheid en balend aan toe) en b) waarbij ik zelf totaal geen controle heb over wat er bij me binnenkom. Terwijl ik er wel controle over heb of ik wel of niet mezelf heel de tijd op zo’n platform bezighoud.

Ik vind altijd dat je een keuze hebt. Je bent niet willoos over je eigen Internet- en social media gebruik. En dus besluit ik mijn social media beleid weer even flink aan de riem te leggen en weer wat meer in mijn eigen leven te gaan zakken.

Dat komt niet alleen mijn focus en productiviteit, maar ook mijn geluk en relaxtheid altijd ten goede.

lus, spoilervrij door het leven gaan is ook wat waard: Zeker ten tijde van Game of Thrones. ;-)

Written by

Writer & Self help junkie (32) with two books (2018, 2020) in Dutch bookstores. Personal stories (Dutch) and miscellaneous other articles (English).

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store